Yeni Türkiye Logosu

   Keystil        01 Ağustos 2015 Cumartesi        15:02

Yenilikçi bir ödeme ve yeni bir tür para çeşididir.

Türkiye’nin logosu bir kaç gün önce yenilendi. Kimi çevre yeni Türkiye logosunu beğenirken kimi çevreden de eleştirel yorumlar geldi. Ben ise logoyu ilk önce bir bütün olarak değerlendirip, ardından ince detaylarına değineceğim. Aslında eski logodan daha iyi olduğu kesin. Olumsuz olarak gördüm 2 konudan biri ise Türkiye yerine Turkey ifadesinin kullanılmış olması.

Öncelikle yeni logomuzun oluşumuna ve içeriğine dair tarihi bir girizgah yapalım. Yeni Türkiye logosu ile Türk malıdır ibaresi kalkıyor ve yerine yeni logomu geliyor. Yeni logo Saffron Brand Consultant (İngiliz Firması) tarafından tasarlandı. Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) ihraç edilen Türk mallarının üzerine konulacak olan yeni logoyu tanıttı.

Gizli Semboller ve Anlamları

Öncelikle kullanılan rengin Türk rengi olarak bilindiğini söylemek isterim. Logonun tamamında bu renge yer verilmesi hoşuma gitti. Kullanılan 8 farklı motife verilen anlamlar oldukça güzel fakat sadece biri dikkatimi çekti. Birlikteliği ifade eden motifin arapçadaki vav harfine benzemesi, farklı gizli anlamlar içeriyor olabilir algısını uyandırdı bende. Vav harfinin bir çok anlamı olduğunu biliyoruz ama birliktelik gibi bir anlam taşıyor mu bilmiyorum, belki de vav harfine benzetmek bana özgü bir yaklaşımdır.

Logodaki Diğer Motiflerinde Anlamları Sırayla Şu Şekilde;

  • Büyüme : Ülkenin kesintisiz devam eden kalkınmasının mesajını veriyor.
  • Sinerji : Birlikte çalışma yeteneğini sergiliyor.
  • Dünya : Türkiye'nin dünyadaki konumunu güçlendirmesini anlatıyor.
  • Buluşma : Hem iki kıtanın hem de insanların Türkiye'de buluşmasını temsil ediyor.
  • Hem doğulu hem batılı : Türkiye'nin iki yönlü olmasını sergiliyor.
  • İnovasyon : Yaratıcılığın ülkenin karakteristik özellikleri arasında yer aldığını gösteriyor.
  • Birliktelik : Ülkenin birliğini ve ve birlikte çalışma kabiliyetini belirtiyor.
  • Uyum : Türkiye'nin uyum sağlama özelliğini ifade ediyor.
  • Sloganın Yeri

    Logunun altında bulunan slogan, logonun tamamına dahil mi acaba merak ediyorum. Eğer dahilse logonun kullanışlılığını biraz düşürebilir. Çünkü logo küçük kullanıldığında altındaki slogan daha da küçük kalacak. Umarım turkuaz logonun tek başına kullanılması yanlış bir kullanım şekli olarak değerlendirilmez.

    Peki Nasıl Kullanılacak

    Logo kullanımında bazı sıkıntılar çıkabilir, çünkü logo küçük kullanıldığında içerisindeki motifler kayboluyor ve normal bir yazı gibi görünüyor.

    Birde baskı teknolojisinden dolayı çıkabilecek sıkıntılar söz konusu. İç kesim yapılacaksa küçük logo kesilmeye pek müsait değil, büyük logo ise oldukça el işçiliği gerektirir. Tişört yada kumaş üzerine nakış yapılmak istenirse işçilik maliyeti daha da yüksek olacaktır.

    O Zaman Hayırlı Olsun

    Eleştirdiğim yönleri olsa da yeni logoya hızlı ısındım. Kullanılan rengin Türk rengi olması, içerisinde geçmişimize dair izler taşıması ve bir önceki logoda kullanılan lale sembolünün logo içerisine gizlenmesi bence güzel düşünülmüş detaylar.

    Her ne kadar olumlu yada olumsuz yorumlarımız olsa da logonun bundan sonra Türkiye’yi temsil edeceği ortada. Bu nedenle yeni logoya daha hızlı ısınmanız için aşağıdaki video size yardımcı olabilir.

    Türkiye logosunun kurumsalına ait güzel bir resmi web sitesi hazırlanmış ziyaret edebilirsiniz.


    Yazıyı Paylaş: