Bilgisayarda Virüs Olduğu Nasıl Anlaşılır ve Temizlenir?

   Keystil        25 Eylül 2019 Pazartesi        18:46

Bilgisayarda Virüs Olduğu Nasıl Anlaşılır ve Temizlenir?

Eğer bilgisayarınızda anti-virüs programı yoksa, virüs olduğunu ancak virüs etkisini gösterdikten sonra anlayabilirsiniz. Nadiren, dosya adı sabit ve bilinen virüsleri dosya adıyla tarayarak bulmak ve silmek çözüm olabilir. Bilgisayar virüsleri ile her daim başımız dertten kurtulmuyor ne yazık ki. Bilgisayarlara virüs bulaştıktan sonra hemen olmasa da mutlaka bir yerden sorunlar karşımıza çıkıveriyor. Peki PC‘ye virüs bulaşıp bulaşmadığı nasıl anlaşılır ? Virüs bulaştığında neler yapmalıyız ? Aşağıda inceleyelim.

Virüsün Etkileri:

  • Bir virüsün etkileri bilgisayarda anormal yavaşlama.
  • Bilgisayarın kilitlenmesi.
  • Dosyaların anormal sesler/görsel davranışlar göstermesi, normalde açılan dosyaların açılmaması ya da bilgisayarınızın isteğiniz dışında işlemler yapmaya başlaması şeklinde kendini gösterebilir.
  • Rastgele DOS işletim sistemine dönmesi.
  • Windows uygulamalarında beklenmeyen hata mesajları (application error, system fault, missing files vs.)
  • Bu durumda yapılacak şey, bir anti-virüs programı kullanarak bilgisayarın virüsten temizlenmesidir. Ancak, virüsün bilgisayara önemli ölçüde geri dönülmez hasarlar vermiş olduğu zamanlarda temizleme işlemi her zaman etkisini gösteremeyebilir.

    Bilgisayarınızda anti-virüs yazılımı olmadığı durumlarda, bu yazılıma sahip bir bilgisayarda daha önceden hazırlanmış olan acil durum disketi ile diskinizde ve disketlerinizde virüs taraması yapabilirsiniz.

    Anti-virüs yazılımlarının tarama işlemi sonrasında virüs bulamaması bilgisayarda virüs olmadığını değil, sadece tarama işleminde kullanılan anti-virüs programlarının tanıdığı virüslerin olmadığını gösterir. Kullanılan anti-virüs yazılımlarının buldukları virüsleri silmeleri veya bulaştıkları dosyalardan temizleyememeleri de zaman zaman karşılaşılan bir durumdur. Bu durumda daha güncel başka bir anti-virüs yazılımının kullanılması ya da anti-virüs programının güncellenmesi uygun olacaktır. Yani, kullanılan anti-virüs programının tanımadığı bir virüsün bilgisayarınıza bulaşmış olması ihtimali her zaman vardır.

    Bilgisayara Virüs Nasıl Bulaşır?

    Öncelik olarak bilgisayarınıza internet bağlıysa, her türlü virüse kapınız açık demektir. İnternette gezinirken, dosyalar indirirken, resim veya videoları takip ederken kısacası internetin her alanında virüs bulaşma tehlikesi içerisindeyiz. Eğer bilgisayarınızda virüs varsa bu durum kendisini yavaş yavaş göstermektedir. Virüs bulaşıp bulaşmadığını anlamak için aşağıdaki önerileri uygulamanızı tavsiye ederiz:

    Mutlaka bir antivirüs programınız olsun. Bu programı açarak “Tam Tarama” özelliğini aktif edin ve tüm bilgisayarı taratın.

    Başlat » Arama bölümüne “msconfig” yazın ve entere basın. Karşınıza gelen alanda “Başlatma” sekmesine gelin. Burada tek tek açılışta otomatik olarak başlatılan programlara göz gezdirin. Tanımadığınız veya ismi olmayan uygulamalar varsa kaldırın ve bilgisayarınıza Reset Atın.

    Her virüsü her antivirüs bulamaz. O yüzden bilgisayarınızı kullanırken, bazı şeyler ters gidiyorsa ve bilgisayarınız karar vermekte zorlanıyorsa “bu işte bir iş var” diyerek virüs olduğunu düşünmeniz gerekir. Durup dururken her zaman kullandığınız uygulamaları açmaya kalktığınızda hatalar alıyorsanız en büyük belirtisi virüstür. Eğer bilgisayarınızın performansı son zamanlarda yarı yarıya düştü ve kasmalar başladıysa yine en büyük ihtimal olan virüs tehlikesini aklınıza getirmeniz gerekir.

    Her zaman kullandığınız dosyalarınızın boyutları birden bire değiştiyse bu bir virüs işaretidir. Örneğin dosyanın normal boyutu 10 MB ancak 800 MB olarak göründüğü gibi, içerisine girdiğinizde, bu kadar büyük bir boyut çıkaracak herhangi bir dosyanın olmadığını görüyorsanız virüsten şüphelenmelisiniz. Flaş bellek, disket, harici harddiskler veya bunun gibi depolama aygıtlarında yer alan virüsler bilgisayarınıza anında bulaşabilir. Bu depolama aygıtlarını bilgisayarınıza takarken tarama yapmadan açmamalısınız.

    Bilgisayarımda Virüs Olduğuna Eminim, Ne Yapmalıyım?

    Virüslerden kurtulmak kimi zaman çok kolay, kimi zaman da günlerce uğraştıran türlere kadar uzanabilmektedir. Eğer bilgisayarınızda virüs olduğu kanısına kapıldıysanız aşağıdaki adımları sırası ile yapmanızı önermekteyiz. Antivirüs kurun, varsa “Tam tarama” yaptırarak bilgisayarınızın tüm disklerini taramasını sağlayın. Antivirüs önerisi olarak Security Essentials, Ad-Aware Antivirüs veya Avast Antivirus son sürüm önerebilirim.

    Disklerinizi ve belgelerinizi tamamladıktan sonra “Virüs” uyarısı verildiyse komple seçip temizleyin ardından bilgisayarınıza reset atın.

    Virüs uyarısı bulunmasına rağmen hala virüsler devam ediyorsa yukarıda bahsetmiş olduğum “msconfig” sekmesine gelerek başlangıç uygulamalarını inceleyin. Uzantısı veya ismi bilinmeyen uygulamalar, başlangıçta bilgisayarınızı esir alıyor olabilir. Bu uygulamaların yoluna bakarak kaldırabilirsiniz.

    Windows Güvenlik Duvarı (Firewall) uygulamasını açın ve “Tam Tarama” yaptırın.

    Unutmayın! Bilgisayarınızda virüs varsa, kendi kendine silinmez veya yok olmaz. Binlerce çeşit virüs olduğu için genel olarak nasıl temizleyebileceğinizden bahsettik. Tarayıcı virüsleri ile başınız beladaysa veya farklı bir virüs hakkında sorununuz varsa aşağıdaki yorum bölümünden bize yazabilir, kısa süre içerisinde çözümünü alabilirsiniz.


    Yazıyı Paylaş: