Api (Application Programming Interface) Nedir?

   Keystil        05 Mayıs 2021 Çarşamba        22:36

Api Nedir?

Teknik anlamda API (Application Programming Interface) kelimelerinin kısaltılması olarak söylenen ve dilimizde “Uygulama Programlama Arayüzü” olarak bilinen, bir uygulamanın işlevlerine dışarıdan veya uzaktan erişilip bu işlevlerin kullanılmasını sağlayan arayüzdür. API, web uygulaması, işletim sistemi, veri tabanı, donanımlar yahut yazılım kütüphanesi için kullanılabilir.

API, bir sunucunun üzerindeki uygulamaya farklı platformlardan ulaşılmasını ve yanıt vermesine olanak sağlar. Web API’lerinin tamamı REST (Representational State Transfer) mimarisi üzerinde dizayn edilir. Bundan dolayı platform bağımsız çalışır. Bu mimari GET, POST, PUT, DELETE metotlarının hepsini desteklemektedir. Web API çıktıları talebe göre JSON, XML gibi çeşitli çıktıları olabilir.

API Kullanımı

API'ler genellikle web geliştiricileri ve program geliştiricileri tarafından kullanılmaktadır. Bir programın farklı bir servisin özelliğinden de faydalanması gerektiği zamanlarda API kullanarak bu fonksiyonların tam olarak yerine getirilmesi gereklidir.

API kullanımın asıl amacı bir uygulamanın bütün veya bazı metotlarını diğer uygulamalara kullanıma açarak uzaktan gelecek veri ve bilgi taleplerini kolayca ve hızlıca karşılamaktadır. API’ler otomasyon imkanı verir, süreçleri hızlandırmayı, programatikleştirmeyi saglar.

Birkaç örnek senaryo üzerinden açıklayayım. Örneğimizde bir Google My Business hesabınız olduğunu varsayalım. Daha önceden bu servisi kullandıysanız bilirsiniz ki her eklenen şube için ayrı işlemler yürütülmektedir. Ancak bir banka olduğunuzu ve fiziksel şubeleriniz, adres geçerlilikleri, çalışan etkileşimleri ve benzeri konularla ilgili geri bildirimleri Google My Business üzerinden takip ettiğinizi ve yönettiğinizi düşünün. Binlerce şubeyi hızlı ve etkili bir şekilde nasıl kontrol edebilirsiniz? Peki, müşterilerinize brand name aramaları yaptıklarında çıkan Business Sidebar alanında tüm şubeleriniz için aynı post görüntülenmesini isterseniz? İşte tam bu noktada API kullanımının avantajlarını görmektesiniz. Size sunulan API aracılığıyla her şube için ayrı ayrı yapacağınız bu işlemleri Google My Business API ile tek seferde ve birkaç tıkla halledebilirsiniz.

Günlük hayatımızda API'lar

Müşteri olarak gittiğimiz bir kafeyi veya restorana düşünün. Garson ilk olarak size bir menü verir ve bu menüden karar vermenizi ister. Bu menüde o restorandaki farklı türdeki yiyecek ve içecekler gruplanmış olarak ve bazen de ufak açıklamalarıyla yer alır. Böylelikle hem siz alabileceğiniz ürünleri bilir, seçtiğiniz ürün karşılığında nasıl bir cevap alacağınızı bilirsiniz. Eğer bir gurme değilseniz yemeği kimin pişirdiği, içerisine kaç kaşık tuz koyduğu, hangi tabağa koyulacağı gibi o restoranın mutfağında ilerleyen teknik akışı bilmeniz gerekmez, sizin beklentiniz sadece verdiğiniz sipariş olur.

API’nin Faydaları Nelerdir?

API’nın yararları, API kavramının daha anlaşılabilir olmasını sağlamaktadır. Örneğin bir uygulama geliştirmek istediğinizde, telefonunuzun işletim sistemi tarafınıza çok sayıda API sunmaktadır. Bu konuda örnek vermek gerekirse, bir web sayfasını uygulamanıza yerleştirmek için kendi web tarayıcınızı sadece uygulamanız için tekrardan programlamanıza gerek bulunmamaktadır. Örneğin Safari tarayıcı nesnesini uygulamanıza yerleştirmek için WKWebView API’sini kullanmanız yeterli olacaktır.

Aynı şekilde iPhone kamerasından fotoğraf çekmek için kendi kamera arayüzünüzü yazmanız gerekmemektedir. iPhone’un dahili kamerasını uygulamanıza yerleştirmek için yalnızca kamera API’sini kullanırsınız. Aynı şekilde Apple kamera API’sini geliştirdiğinde, ona bağlı olan tüm uygulamalar da otomatik olarak bu gelişmeden faydalanmaktadır. Tekrardan herhangi bir işlem yapmanız gerekmeyecektir.

Örneklerimizi iPhone ve Apple üzerinden vermiş olsak da, esasında bu durum tüm platformlar için geçerli bir durumdur. iPhone’da uygulamaya kamera yerleştirmek için kamera arayüzü yazmanız gerekmediği gibi Windows’ta da iletişim kutusu oluşturmak için sıfırdan bir tasarıma ihtiyacınız bulunmamaktadır. Yalnızca bunun için hazırlanmış olan API’i kullanmanız yeterli olacaktır. Aynı doğrultuda Android işletim sisteminde parmak izi doğrulamasını desteklemek için sadece bunun için hazırlanmış olan API kullanılabilmektedir.

Bir API Nasıl Çalışır?

Bir API, bilgisayarların, uygulamaların veya makinelerin birbirleriyle nasıl iletişim kurabileceğini tanımlayan bir bilgi işlem arayüzüdür. Bunu şu şekilde düşünebiliriz: tipik kullanıcı arayüzü bir insan tarafından kullanılmak üzere tasarlanmıştır, API'ler ise bir uygulama veya bilgisayar tarafından kullanılmak üzere tasarlanmıştır. Çoğu web API'si uygulama ile web sunucusu arasında bulunur. Kullanıcı, uygulamaya bir şey yapmasını söyleyen bir API çağrısı başlatır, ardından uygulama web sunucusundan bir şey yapmasını istemek için bir API kullanır. API, uygulama ile web sunucusu arasındaki aracıdır ve API çağrısı istektir. Ve diğer yazılımlarla veya çevrimiçi web sunucularıyla iletişim kurmak için yazılımı her kullandığınızda, ihtiyacınız olan bilgileri istemek için API'leri kullanırsınız.

Günlük API Örnekleri

  • Bankada İşlem Yapmak
  • Otel Aramak
  • Facebook Profili Aramak
  • Restoran Aramak

  • Yazıyı Paylaş: